תחבושת מכותנה אורגנית
תחבושות רב פעמיות הן תחבושות העשויות מבד כותנה אורגני , ומיועדות לשימוש חוזר לאחר כביסה.
לתחבושות בד יתרונות רבים:
הן נעימות, אקולוגיות, ידידותיות לסביבה,
בריאות יותר, חסכוניות,
ובנוסף נשים המשתמשות בתחבושות בד מדווחות על שינוי בגישה כלפי הווסת והנשיות שלהן.
“הימים שבהם חשו הנשים גאווה שאיננה מותנית בהישגים, אלא פשוט מעצם מהותן, רחוקים כחלום ערפילי. העידן שבו הכירה הקהילה האנושית בכך שאמא אדמה ביטאה את מחזוריותה דרך המחזוריות של בנותיה, הוא זיכרון עמום בלבד. אבדו הזמנים שבהם דיממו הנשים יחד בחיק הטבע, ביער או לצד נהר זורם, כשהן נחות, שרות, חולמות יחדיו, חולקות תובנות, מטפלות זו בזו ונטענות בכוחות מחודשים. בקצב הרצחני של ימנו אין לנו זמן לשטויות כאלה.”
ישנן עדויות מתרבויות עתיקות כבר משנת 25.000 לפני הספירה ועד אלפים בודדים לפני הספירה לכך שהתפקודים הנשיים: ווסת, הריון, לידה נתפסו כקדושת החיים, בתרבויות אלו סגדו לישות הנשית, המעניקה חיים. למעשה תקופה זו היתה ארוכה בהרבה מהתרבות הפטריאכלית של ימינו.
“איך הפכה האישה לגבר” מאת טובי בראונינג ND,DO
פעם כשנשים היו חוזרות לשבט אחרי הווסת היו הזקנים מתייעצים איתן מכיוון שזה היה ידוע כזמן של חלומות וידיעה אינטואיטיבית, היום מצאו במחקרים סימוכין לכך שיש פעילות מוגברת במוח במהלך הווסת הקשורה לאינטואיציה.
עם השנים גוועה הישות הנשית ואיתה השמחה על קבלת הווסת, עד ימינו אנו. כשהמחשבה היום היא שהווסת הוא משהו מלוכלך, מגעיל, שצריך להסתיר ולהתכחש, לסתום בפקק, ועדיף להפטר ממנו או לשלוט בו באמצעות כדורים למיניהם.
רכישת תחבושות רב פעמיות
בעבר, נשים היו מאוד יצירתיות בשימוש בחומרים שונים כדי לאסוף את נוזלי הווסת.רשימת החומרים כוללת: ספוגים, עשב, פרוות של חיות, טחב, ספוגי ים, אצות, כותנה, צמר, סמרטוטים, אפר, נסורת, עור של כבשה עם הצמר, סיבים של ירקות מעובדים וחומרים סופגים אחרים.כיום סבורים כי במשך אלפי שנים נשים נהגו בד”כ להשתמש במשהו מקומי.
רוב הנשים כמו נשים כפריות לא השתמשו בתחבושות או בתחתונים ופשוט דיממו לאדמה. בתקופה שנשים היו עסוקות בעבודות המסורתיות של הנשים לא הטריד אותן הריח של הווסת או המראה, כשנשים התחילו להשתלב בעולם הגברי הן היו הרגישו צורך להסתיר את הדם ואת הריח.
עד היום בהודו למשל, נשים מהמעמד הנמוך לרוב כפריות ,פשוט מדממות לאדמה או לבגדים.
האבוריג’יניות האמיתיות של היום משתמשות בתחבושות עשויות סוף, קש ונוצות עדינות של ציפורים.
לאורך כל ההיסטוריה השתמשו במוצרי בד, או חומרים אחרים טבעיים מהטבע ורק בשנות ה-40 התחילו להשתמש בתחבושות חד פעמיות שהיו מגושמות, לא נעימות ולא סופגות. בשנות ה-60 התחילו להשתמש במשהו יותר נוח יחסית ונדבק לתחתון ובשנות ה-90 החלו להשתמש בג’ל סופג שהפך את התחבושת לדקה יותר.
התחבושות החד פעמיות הראשונות הופיעו באופן מסחרי משנת 1888 חברת Southall’s Pal.
בשנת 1895 חברת הרטמן מלונדון ייצרה תחבושות יד פעמיות.
ובשנת 1896 חברת ג’ונסון אנד ג’ונסון החלה אף היא לייצר תחבושות חד פעמיות.
אנקדוטה מעניינת היא שהתחבושות החלו להתפתח במלחמת העולם הראשונה כשקימברלי וקלארק שתי אחיות במקצוען, השתמשו בתחבושות צבאיות שעשויות מליגנין בתור תחבושת לווסת, כך שהן יכלו לזרוק אותן לאחר השימוש.
בתחילה, תחבושות חד פעמיות היו יקרות ונשים התקשו לקנות אותן, אך עם השנים מחירן ירד והן הפכו לנגישות יותר עבור כלל אוכלוסיית הנשים.
החזרה לשימוש בתחבושות רב פעמיות החלה בשנות ה-70, כאשר מספר יצרנים החלו לייצר תחבושות אלו, ומשנות ה-90 ועד היום השימוש בתחבושות הרב פעמיות הולך והופך ליותר פופולרי, ומעגל המשתמשות גדל ומתרחב בהדרגה.
כיום, נשים חוזרות להשתמש במוצרי בד וחומרים טבעיים אחרים, לאחר שמגלות את הנזקים הבריאותיים, הסביבתיים, הכלכליים והמחיר האישי הקשור לחיבור לווסת ונשיות.
בעולם, ובעיקר בארה”ב אוסטרליה וקנדה שם המודעות למיחזור ולאיכות סביבה גבוהה יותר, יש מספר חברות המייצרות תחבושות רב פעמיות. בעולם, המודעות ומספר החברות שמייצרות תחבושות רב פעמיות גדול. בארץ מספר המשתמשות קטן באופן יחסי, אך הולך ומתרחב בהתמדה.
ישנן נשים אשר שומעות על התחבושות, רוכשות ומתחילות להשתמש בשמחה, אך רוב הנשים מזדעזעות מהמחשבה על ההתעסקות עם הדם שלהן וחוששות מהטיפול בניקוי התחבושות.
אני חייבת לציין שאחת מהתגובות הראשונות שאני מקבלת מנשים אשר מתחילות להשתמש בתחבושות היא הפתעתן מקלות הניקוי של התחבושות!
ישנה דעה רווחת שקשה לנקות כתמי דם, מפליא לראות כיצד התחבושת נקיה כשלג לאחר הכביסה כאשר הושרתה קודם לכן במים קרים!
הטאבו סביב נושא הווסת חזק מאוד, גם לנשים מודעות ואקולוגיות לעיתים קשה לעשות את השינוי בגישה.
מניסיוני, ברוב המקרים אחרי שאישה שמעה מחברות או קיבלה הסבר על התחבושות ועל היתרונות מבחינה בריאותית, אקולוגית, חיבור לנשיות, חיסכון כלכלי ועוד , תתחיל להשתמש או תרכוש כמה תחבושות לניסיון, ברוב המקרים אחרי שאישה מנסה את התחבושות וחווה את הרכות, הנעימות, הנוחות וההנאה שבשימוש בתחבושות בד קשה יהיה לה לחזור ולהשתמש בתחבושות החד פעמיות.
בנוסף הן גם נוכחות לדעת שההתעסקות עם הכביסה היא לא יותר מחמש דקות בחודש, להשרות בקערה עם מים קרים, לסחוט ולהעביר למכונת כביסה.
*
קשה להתעלם מהעובדה שככל שאנו מתכחשות לזמן הווסת ומתאמצות להתעלם, לסתום ולהמשיך כרגיל בחיינו, כך התופעות של תסמונת קדם ווסתית ( (pmsוכאבים במהלך הווסת הופכות קשות יותר.
כיום, לרוב הגדול של הנשים הווסת הינה מטרד והן היו מעדיפות להפטר ממנו, הדבר ברור מאוד לאור החינוך או הגישה שאותה ספגנו בבית ובחברה ולאור המסרים שאנו מקבלות בפרסומות במדיות השונות: תמשיכי לרוץ, לקפוץ, להתנהג כרגיל, ללבוש לבן. בעוד שרובנו יודעות שבזמן הווסת הגוף שלנו דורש יותר מנוחה, אנו יותר מכונסות בעצמנו והמגע עם הסביבה בזמן זה טעון יותר. זמן הווסת הוא זמן של חכמה אינטואיטיבית, זמן של ידיעות פנימיות,זמן למנוחה והרהורים, זמן של התרוקנות מכל מטעני החודש וזמן להתמלא מחדש.
נשים רבות שעברו להשתמש בתחבושות בד מדווחות על שינוי בגישתן כלפי הווסת, ובעקבות זה שינוי והקלה בתקופה שלפני הווסת, לקיצור ימי הווסת, עוצמת הדימום והכאבים. הדבר נובע מהמעבר מתחבושת חד פעמית או טמפון שבתום השימוש משליכים לאסלה או לפח ואין צורך לגעת להריח לראות כחלק מתהליך ההדחקה.למשהו שרואים, נוגעים בקיצור לא מתכחשים ולא זורקים לפח ושוכחים. יש נשים שחוזרות להדהד עם מחזוריותן ומחזורי הטבע במעקב אחרי הירח ואחרי המחזוריות שלהן החודשית, ומגלות שלכל תקופה בחודש (ווסת, אחרי הווסת, ביוץ, טרום ווסת) יש את המחזוריות שלה, דברים רבים כמו מצב רוח, תזונה, חשק מיני, יכולת הכלה ועוד, אופייניים לכל תקופה בתוך המחזור החודשי, וכשעורכים מעקב לומדים לזהות כל פרק מהמחזור שלנו.
על מנת לחולל את השינוי מחדש יש צורך להתחיל בילדות שלנו המקבלות את הווסת ולהכניס אותן לעולם הנשי בשמחה ובהדרכה חיובית. יש אימהות המציינות את קבלת הווסת של הילדה באירוע מיוחד כמו קניית זוג עגילים, הליכה יחד למסעדה, קניית תחתונים אדומות, וטקסים שונים.
זהו המפתח של הבנות לעולם הנשי, דבר שישפיע על כל מהלך חייהן ותפיסתן לגבי הווסת, הריון, לידה ועל נשיותן בהמשך.
עם יתרונות התחבושות הרב פעמיות נמנות התכונות הבאות:
הן נעימות יותר, נושמות יותר: תחבושות בד נעימות למגע, תחושה רכה לעומת החומרים שמהם מיוצרות התחבושות התעשייתיות, התחבושת עצמה עשויה בד כותנה נושם ,אינה אטומה בדבק אלא מתחברת לתחתון בלחצניות כך שפריחות , דלקות , גרודים וריח רע נמנעים.
הן אקולוגיות / ידידותיות לסביבה: בארה”ב בלבד מושלכים מעל 20 מיליארד תחבושות וטמפונים חד פעמיים בשנה (יותר מחיתולים חד פעמיים) כאשר חלק גדול מהם מגיע לים דרך מערכות הביוב.
מעבר לכך בתהליך היצור של התחבושות והטמפונים נפלטים למי השופכין, לנחלים ולים רעלים וכימיקלים שונים.
במעבר לשימוש בתחבושות בד אנו עוזרות לשמור על העולם שלנו מזיהום, מהצטברות פסולת ומבזבוז חומרי גלם מתכלים.
הן בריאות יותר: יש נשים שעברו לתחבושות בד מדווחות על הפסקת תופעות כמו: דלקות בנרתיק, ובדרכי המין והשתן, הפסקת פטריות חוזרות ונשנות, ריח רע גירודים ועוד.
בגידול הכותנה המשמשת לייצור תחבושות חד פעמיות משתמשים בחומרי הדברה רעילים ובכימיקלים (רבע מחומרי ההדברה בעולם משמשים להדברת כותנה קונבנציונאלית ועיבודה כרוך בלא פחות מ- 8000 כימיקלים), לתחבושות מוסיפים גם בשמים.
מידע נוסף על הסכנות שבשימוש במוצרים התעשייתים ניתן לקרוא באינטרנט ובספרים. בנוסף הדבק שנצמד לתחתונים והשכבה התחתונה של התחבושת אוטמים את המקום המזיע ביותר בגוף האישה.
היום יותר ויותר רופאים, גניקולוגים, הומאופטים, ורופאים סיניים ממליצים להימנע ככל האפשר משימוש בתחבושות תעשייתיות ולעבור להשתמש במוצרי בד.
ספיגה: לתחבושות הבד יכולת ספיגה גבוהה מאוד, מתאימות גם לנשים עם דימום כבד ולאחר לידה.
התחבושות מכותנה אורגנית מיוצרות מבד שלא עבר ריסוס צביעה בכימיקלים, או הלבנה ולכן כושר הספיגה שלהן הוא רב.
*ריח: עם המעבר לשימוש בתחבושות בד נשים מופתעות מכך שלדם יש ריח עדין והוא אינו מסריח כפי שהן מכירות מהתחבושות והטמפונים התעשייתים.
הדם בתחבושות החד פעמיות מריח רע בגלל ההתחמצנות של הדם עם החומרים שמהם עשויה התחבושות והדבק שבתחבושת האוטם את המקום.
וכמובן, שהן חסכוניות יותר, וב ה ר ב ה :תחבושות רב פעמיות טובות לשימוש חוזר בן כמה שנים אחת הסיבות לכך היא שהכותנה לא עברה ריסוס וצביעה.
רכישה חד פעמית אינה יקרה, וההשקעה משתלמת וחוזרת לאחר כמה חודשים. לעומת רכישה חודשית של מוצרים חד פעמיים, לאורך כל זמן פוריות האישה, כ – 30 שנה.
ואת אף פעם לא נשארת בלי …: כמעט כל אישה מכירה את המצב של לקבל ווסת ואין בבית תחבושות וטמפונים. כשתחבושות הבד מקופלות בארון את אף פעם לא נשארת בלי…
נשים כתבו לי:
… “בעקבות השימוש בתחבושות טבעיות אני חווה ריפוי רגשי גדול ומשמעותי מאוד שקשור לרחם שלי.”
…”כאשר אני מקבלת מחזור אני מוציאה בחגיגיות את הסלסלה עם התחבושות שהן שלי, ומורידה הילוך, מאפשרת לעצמי לנוח כשצריך, והתחושה היא מאוד נעימה, כבר לא מגעיל אותי הדם אשר נספג היטב בבד הכותנה האורגנית, והתחזוק הוא מאוד פשוט, שטיפה במים קרים ולמכונת כביסה, דם המחזור נהפך לסמיך יותר הזרימה פוחתת וכמעט ואין כאבים.”
…”המעבר לתחבושות בד היה אחד הצעדים המשמעותיים שעשיתי בשנים האחרונות.”
אישה אשר סבלה מדלקות בנרתיק מגיל צעיר וביקרה מספר רופאים כותבת: … “התחלתי להשתמש בתחבושות בד, כעבור שבועיים פסקו הדלקות בנרתיק ולא חזרו, מאז אין שום צורה אחרת לומר זאת ולתאר זאת הנרתיק שלי פשוט נושם לרווחה, אני לא מנסה לתת לזה הסבר רציונאלי רפואי (אני בטוחה שיש), זה לא משנה לי, אני רק יודעת שהפסקתי לסבול מגירויים, ריחות לא נעימים והפרשות לא רגילות מהנרתיק.”
…”הטיפול בתחבושות, השטיפה, ההשרייה, ההחלפה, כל המגע עם הדם מקרב אותי לעצמי יותר, הרי הדם הוא חלק ממני, ואני לא מרגישה שאני רוצה לזרוק אותו לפח כמו פסולת.”
…”חששתי מהטיפול בתחבושת כשהיא ספוגה דם. נוכחתי לדעת שהטיפול קל מאד ואינו מכביד. אני משרה את התחבושת במים קרים והיא די נקיה כך שאני מרגישה בנוח לזרוק אותה למכונה עם כל שאר הבגדים של המשפחה.”
מידע נוסף בנושא:
אינטרנט:
www.cottna.co.il
www.mum.org
www.beofen-tv.co.il
www.msherman.co.il
ספרים: “איך הפכה האישה לגבר” – טובי בראונינג.
“האוהל האדום” – אניטה דיאמנט.
“גופה של אישה תבונתה של אישה” – ד”ר גריסטיאן נורטרופ.
“מעגל האבנים”– ג’ון דאר למברט.
“מסר האנשים האמיתיים” – מרלו מורגן.
“רצות עם זאבים”- קלריסה פינקולה אסטס.
“Her Blood is Gold” – לארה אוון
Hygieia – A Womans Herbal
אלונה ג’מילי כהן
“מוצרים טבעיים מכותנה אורגנית”
0522802900
www.cottna.co.il
cottnaorg@012.net.il
התחבושות עשויות מכמה שכבות של כותנה רכה ונעימה ויש להן לרוב כנפיים הנצמדות לתחתונים על ידי לחצניות.
התחבושות מופיעות במס’ דגמים, כל דגם מופיע במס’ גדלים: תחבושות לווסת, תחבושות יומיומיות (מגן תחתון), תחבושות לאחר לידה, תחבושות לדליפת שתן, תחבושות לווסת ויומיומיות לנערות, תחבושות שחורות לשיטת הפריון, ותחבושות לבנות לנשים דתיות.
התחבושות מתאפיינות בכושר ספיגה גבוה במיוחד והן נוחות, בריאות, חסכוניות, אקולוגיות ונעימות לשימוש.
התחבושות מתכבסות בקלות, ואינן מצריכות טיפול רב.
נשים משתמשות בשש עד שתים עשרה תחבושות לווסת , בהתאם לעוצמת הדימום ומספר ימי הדימום.
כמות התחבושות הנדרשת לשימוש יומיומי או לדליפת שתן תלויה בעיקר בתדירות החלפת התחבושת.
התחבושות נסגרות על התחתונים באמצעות לחצניות.
יש תחבושות העשויות יחידה אחת של בד עם מילוי, כך שיש צורך להחליף את התחבושת כולה.
ויש תחבושות העשויות שני חלקים, חלק אחד שנסגר על התחתון באמצעות לחצניות, והחלק השני הוא מעין רפידת בד מקופלת לארבע, גם היא מכותנה אורגנית בעלת כושר ספיגה גבוה במיוחד שמוכנסת בתוך שני כיסונים קטנים.
כאשר הצד העליון רווי ניתן לקפל שוב את הרפידה כך שהצד העליון יהיה מוכן לשימוש נוסף. ניתן גם להחליף רק את הרפידה עצמה.
בתום השימוש, תחבושות יומיומיות ולדליפת שתן מכבסים במכונת כביסה כפי שמכבסים תחתונים.
תחבושות לווסת בתום השימוש יש להשרות במים קרים לכמה שעות, לסחוט ולכבס במכונת כביסה עם יתר הכביסה. הדם מכיל חלבונים, והחלבונים מתפרקים במים קרים בקלות.
מומלץ לכבס בטמפ’ עד 40 מעלות, ולייבש בתלייה בשמש.
ניתן לכבס בטמפ’ גבוהה ולייבש במייבש אבל אז המוצר עלול להתכווץ, ופעולות אלו מקצרות את אורך החיים של התחבושת.